Telefonunuzun Pil Ömrününü Nasıl Uzatabilirsiniz?
Telefon değiştirmenin en büyük sebeplerinden bir tanesi telefonun pil ömrünün sonuna yaklaşması ve şarjını hızlı tüketerek gün içerisinde sık sık şarj etme ihtiyacını doğurması. Her elektronik ürünün olduğu gibi bataryaların da belirli bir ömrü var tabi ki ancak onlara ne kadar iyi bakarsak, onlar da bizimle o kadar uzun süre kalırlar.
Telefonunuzu şarj ederken her bir tam şarj dolumuna bir devir deniyor. Yani %50’yken telefonu şarja takıp %100’ken çıkardığınızda yarım devir, %0’dan %100’e çıkardığınızda ise 1 devir şarj etmek manasına geliyor. Bu devirler gerçekleştikçe lityum iyon bataryanızın da ömrü azalmış oluyor. Bu ömrü uzatacak tavsiyelerimizle pillerinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacağız.
%20-%80 Kuralı
Telefonunuzu zorunlu durumlar haricinde her zaman şarjı %20 - %80 aralığındayken kullanmalısınız. Yani telefonunuzu şarja takmak için %20’nin altına düşmesini, şarjdan çıkarmak için ise %80’in üzerine çıkmasını beklemeyin. Bu değerlerin dışına çıktığınız telefonunuzu şarj ettiğiniz voltaj değerleri pilinize zarar vererek ömrünü kısaltıyor.
İlginizi Çekebilir: Kablosuz Şarj Cihazları ve Özellikleri
Kablosuz Şarj Kullanmayın
Son dönemde oldukça popüler olan kablosuz şarjın çok pratik olduğunu kabul etmek gerek ancak fark ettiyseniz kablosuz şarj telefonun pilini normal şarja göre çok daha fazla ısıtıyor. Bu fazla ısı da pile zarar veriyor. İdeal senaryoda pil sıcaklığının 40-50 dereceyi geçmemesi gerek.
Telefonunuz Şarj Olurken Onu Rahat Bırakın
Telefonunuz şarj oluyorken lütfen onu ellemeyin, oyun oynamayın, video izlemeyin. Bu gerçekten pil sağlığı açısından yapabileceğiniz en tehlikeli hareketlerden biri. Telefonunuz şarja takılıyken oyun oynarsanız telefon harcadığı enerjiyi bataryadan alır ve pil aynı anda hem şarj hem deşarj olur.
Wi-Fi Kullanmaya Çalışın
Evde veya dışarıda eğer bulunduğunuz ortamda mevcutsa Wi-Fi’a bağlanarak internette gezinmeniz, mobil veriyi açmanıza göre daha az pil tüketir. En kötüsü ise hem Wi-fi’ı hem mobil verinizi açmanızdır, evden çıktığınızda Wi-Fi’ı eve girdiğinizde ise mobil veriyi kapattığınızdan emin olun.
Ekran Parlaklığını Boşuna Açmayın
Ekran parlaklığınızı tabi ki göz sağlığınızı bozmayacak ve rahat edebileceğiniz bir seviyede kullanmanız gerek ancak gereksiz yere parlaklığı çok artırmanız şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olur.
Hızlı Şarjdan Uzak Durun
Tabi ki hepimizin vakti çok kıymetli ve telefonumuzun şarj olmasını beklemek için saatler harcamak istemiyoruz. Üreticiler de bunu biliyorlar ve bu nedenle yeni nesil şarj aletlerini ve telefonları genellikle hızlı şarj özellikleriyle piyasaya sürüyorlar. Ancak kablosuz şarj durumunda olduğu gibi, hızlı şarj da pili ısıtıyor ve bu nedenle ömrünü kısaltıyor. Bazı telefonlarda hızlı şarj özelliğini kapatma seçeneği bulunuyor, siz de telefonunuzda bu seçenek var mı kontrol edip aceleniz olmadığı zamanlarda özelliği aktive edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Sim Kartı Çeşitleri
Arka Planda Uygulama Bırakmayın
Bazen bir uygulamayı kullanmayı bıraktığımızda kapatmadan arka plana alıyoruz ve saatlerce onu orada unutabiliyoruz. Aslında uygulama arka planda pilimizi tüketmeye devam ediyor.
Kaliteli Şarj Aletlerinden Vazgeçmeyin
Yeni şarj aleti alacaksanız lütfen telefon üreticinizin ürettiğine emin olduğunuz şarj aletini tercih edin. Sadece ucuz olduğu için güvenmediğiniz bir yerden alacağınız şarj aleti pilinizi hem yavaş şarj eder hem de ömrünü tüketerek sizi daha büyük bir masrafa sokar.
Bluetooth’u ve Konumunuzu Kapatın
İhtiyacınızın olmadığı zamanlarda ayarlardan bluetooth ve konum servisini kapatmayı unutmayın.
Güncellemelere Karşı Dikkatli Olun
Telefonlarımıza sık sık güncellemeler geliyor ve bizler de yenilikleri kaçırmamak adına telefonlarımızı güncelliyoruz. Ancak bazı durumlarda telefon güncellemelerden dolayı çok daha hızlı şarj tüketmeye başlıyor. Bu nedenle güncelleme yapmadan önce mutlaka sizden önce yapmış birine danışarak böyle bir problem yaşayıp yaşamadığını öğrenin.
Bonus: Chrome’dan Mailinize Girmeyin
Eğer telefonunuz Apple markaysa ve maillerinize ulaşmak istiyorsanız, bunu Safari ve iPhone’un kendi mail uygulaması üzerinden yapmanız, Chrome veya Gmail uygulaması üzerinden yapmanıza göre çok daha az şarj tüketmenize yardımcı olur.