Bluetooth’un İcadı, Gelişimi, İsminin ve Logosunun İlginç Hikayesi

04-04-2022 15:12
Bluetooth’un İcadı, Gelişimi, İsminin ve Logosunun İlginç Hikayesi

Bugün hemen hemen hepimiz günlük hayatımızda çeşitli şekillerde Bluetooth teknolojisinden faydalanıyoruz. Whatsapp’ten önce çoğunlukla fotoğraf aktarımında bluetooth’tan faydalanıyorduk, şimdiyse kulaklıklar, evlerimizde kullandığımız birçok akıllı ürün bluetooth teknolojisini kullanıyor. Peki bluetooth’un ilginç hikayesi nedir? 

Bluetooth’u Kim Ne Zaman İcat Etti?

Bluetooth’u bir zamanın teknoloji devlerinden İsveç’li firma Ericsson mühendisleri 1989'da icat ettiler. Kullandıkları yöntem çok tanıdık: radyo sinyallerini kişisel bilgisayarlardan bugünkü gibi kablosuz kulaklıklara gönderdiler. Tabi o zamanlar henüz kablosuz kulaklıklar henüz satılmıyordu. Bu inovasyon sayesinde Ericsson mühendislerinden Jaap Haartsen, 1990'da Avrupa Mucit Ödülü için gösterilen adaylar arasında yer aldı. 

Ericsson’un bu başarısı diğer şirketlerin de dikkatini çekti ve 1998'de Toshiba, Nokia ve Intel ile bir araya gelerek Bluetooth Special Interest Group’u (SIG) kurdular. SIG günümüzde hala Bluetooth’u geliştirmek adına kar gütmeden çalışıyor. Bugünkü üyelerinin arasında Lenovo ve Microsoft gibi devler de bulunuyor.

Bluetooth İsmi Nereden Geliyor?

Bluetooth’u Türkçeye “mavi diş” şeklinde çevirebiliriz, muhtemelen çoğumuz bunun ne kadar saçma olduğunu düşünüp teknoloji ile mavi dişin bağlantısını kuramamışızdır. Ancak ismin bir hikayesi var. 

Bluetooth, ortaçağda yaşamış ikinci Danimarka Kralı Harald Blåtand’ın dişlerinden bir tanesinin mavi renkli, yani ölü bir dişe sahip olması nedeniyle aldığı takma adının çevirisi. Kral o dönemde Norveç ve Danimarka halklarını bir araya getirmiş, Bluetooth’u icat eden mühendisler de hücresel ve kişisel bilgisayar sektörlerini birleştirdiklerini hissettiklerinden, arada bir benzerlik kurarak teknolojiye bu ismi vermişler. 

Bluetooth Logosu Ne Anlama Geliyor?

Bluetooth isminde olduğu gibi, logosunda da Kral Harald Blåtand’ın izlerine rastlıyoruz. Bluetooth logosu iki farklı harfin birleşiminden oluşuyor. Bu harfler İskandinav Runik yazısındaki “H” ve “B” harfleri. Yani kralın isminin baş harfleri. Bu kadar ilginç bir logosu olsa da, Bluetooth logosunun küresel tanınma oranı %92, yani bu logoyu dünyanın herhangi bir yerinde gören neredeyse herkes markayı tanıyor. 

Dünden Bugüne Bluetooth’ta Nasıl Gelişmeler Oldu?

Bluetooth ilk kez birinci bölümde bahsettiğimiz SIG’nin kurulmasından 2 sene sonra, 2000 yılında cep telefonlarında, ardından kulaklıklarda kullanılmaya başlandı. Çok hızlı şekilde yazıcılara, kameralara ve daha birçok cihaza girdi, bu hızlı gelişim sayesinde 2006'da bir milyar cihazda kullanılan bir teknoloji haline gelmişti.

2007'de ise Bluetooth 2.1 piyasaya sürüldü çünkü eski sürüm ile dosya paylaşımı yavaştı. 2.1 ile bu yavaşlığın giderilmesinin yanında güç tüketimi de iyileştirilerek 5 kat azaltıldı. Yeni sürümüyle teknoloji televizyonlara da girmiş oldu.

2009'da ise iPhone’ların öncülük ettiği Bluetooth 3.0 versiyonu çıkarıldı. Yeni sürümde veri hızları 24Mbps’ye kadar çıkabiliyor, kullanıcılar birlikte oyun oynayabiliyordu. Tabi bu sürüm kısa sürede Apple harici markalara da hızlıca girdi.

Bluetooth 4.0 sürümüyle de iPhone’un 4.0 modeli ile tanıştık. Bu sürüm sayesinde özellikle bireylerin kişisel sağlık verileri (kalp ritmi, spor rutini, adım sayıları vb.) takip edilmeye başlandı, aynı zamanda güç tüketimi yine iyileştirilmişti.

2016'da Bluetooth 5.0 ile daha uzun mesafelerde (teorik olarak 300 metre)daha hızlı iletim yapabilmeye başladık. 5.0'dan sonra 5.1, 5.2 gibi yeni sürümler çıkmaya devam etti. Özetle her yeni sürümde daha düşük güçle daha hızlı şekilde daha uzak mesafelere veri aktarmamız sağlanmaya çalışılıyor. 

Siz de son Bluetooth sürümlerini destekleyen sıfır kalitesinde yenilenmiş ve 1 yıl garantili telefon modellerini güvenle satın almak isterseniz YineYeniCep’i ziyaret edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.